Άρθρα

Η σπιρουλίνα κατά των αλλεργιών

Η σπιρουλίνα κατά των αλλεργιών

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σπιρουλίνας στον ανθρώπινο οργανισμό είναι παγκοσμίως γνωστές.

Το πραγματικό όφελος διακρίνεται μακροπρόθεσμα, με σωστή λήψη, μιας και αποτελεί φυσικό προϊόν που χρειάζεται χρόνο για να επιδράσει στον οργανισμό και να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κατά την εαρινή περίοδο, με την έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε περιβάλλον με αυξημένα επίπεδα αλλεργιογόνων ουσιών παρατηρείται η υπερδιέγερση και  υπερευαισθησία του στα στοιχεία της φύσης.

Για παράδειγμα, το γρασίδι, τα λουλούδια και κυρίως η γύρη, ο αέρας και τα σωματίδια που μεταφέρει και πολλά στοιχεία ακόμη.Όσο πιο ευαίσθητος είναι ο οργανισμός,τόσο πιο έντονα αντιδρά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Ένωση μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσει από λοιμώξεις, φλεγμονές και να συμβάλλει σε θέματα άσθματος.

Την ίδια θέση έχουν και οι Διαιτολόγοι του Καναδά, καθώς υποστηρίζουν τη χορτοφαγική διατροφή η οποία βασίζεται σε κατάλληλο προγραμματισμό για τον κάθε άνθρωπο, βάσει δηλαδή των διατροφικών συνηθειών στη ζωή ενός ανθρώπου, παρέχεται υγεία και πρόληψη απέναντι σε πολλές σοβαρές ασθένειες (όπως υπέρταση, χοληστερίνη, σάκχαρο, παχυσαρκία κ.α.)
Σύμφωνα με μελέτες του Ιατρικού Κέντρου  του Πανεπιστημίου του Maryland  η σπιρουλίνα προλαμβάνει αλλεργικές αντιδράσεις, αποτρέποντας την απελευθέρωση ισταμινών, την ουσία δηλαδή, η οποία προκαλεί τα γνωστά συμπτώματα, όπως καταρροή, υγρά μάτια, εξανθήματα και πρήξιμο.

Από επιπλέον εργαστηριακές μελέτες σε ασθενείς που έπασχαν από αλλεργική ρινίτιδα, οι οποίοι λάμβαναν

1-2 γρ. Σπιρουλίνα την ημέρα για 3-6 μήνες,

παρουσίασαν σημαντική μείωση της ιντερλευκίνης-4 με αποτέλεσμα τη βελτίωση των συμπτωμάτων όπως η ρινική καταρροή και συμφόρηση, ο ρινικός κνησμός και το φτέρνισμα σε σχέση με άλλους ασθενείς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο [placebo].

Έχει  παρατηρηθεί ότι, με τη μοναδικής θρεπτικής αξίας πρωτεΐνης που υπάρχει στη σπιρουλίνα, τη φυκοκυανίνη, μειώνεται η φλεγμονώδης αντίδραση στην έκθεση αλλεργιογόνου ουσίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με διαπίστωση του Πανεπιστημίου του Maryland, η φυκοκυανίνη είναι ο βασικός συντελεστής για την παραγωγή αντισωμάτων.Αποτελεί δηλαδή, την  πρωτεΐνη που καταπολεμά μολύνσεις του οργανισμού και βελτιώνει τη σύσταση των κυττάρων.

Η σωστή διατροφή με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου