Άρθρα

Σπιρουλίνα, Αθλητισμός & Βασιλική Διατροφή

 

Με μία σύντομη αναζήτηση στις πρώτες ιστορικές καταγραφές που αφορούν τα συμπληρώματα διατροφής, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι, η φιλοσοφία και η ύπαρξή τους υφίσταται από την εποχή του Ιπποκράτη (460 π.Χ-370 π.Χ). Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος ο οποίος ανέφερε : «Ας γίνει η τροφή το φάρμακό μας και το φάρμακο μας η τροφή μας». Υποστήριζε φυσικά τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή, καθώς θεωρούσε ότι η Αρρώστια προκύπτει (προκαλείται) από την κακή διατροφή.

Στα χρόνια που ακολούθησαν παρατηρείται από την ιστορία ότι, φυσικά και απλά συστατικά/παράγωγα συντελούσαν σημαντικότατο παράγοντα στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα πιο απλά παραδείγματα τον Οίνο (κρασί) του οποίου οι ευεργετικές ιδιότητες καταγράφονται με τη φράση «οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου».Είναι γνωστό ότι διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, είναι πλούσιο σε κατεχίνες (που περιέχει και το τσάι), καταπολεμά τις φλεγμονές και έχει αντιπηκτικό ρόλο για το αίμα. το Μουρουνέλαιο του οποίου η ύπαρξη, χρονολογείται από το 1789. Πρόκειται για απόλυτα φυσικό προϊόν που βοηθούσε σημαντικά στην ανάπτυξη των παιδιών –λόγω του ασβεστίου, των λιπαρών οξέων Ω3 και των ιδιαίτερων βιταμινών Α,D και Κ που περιέχει- παρά τη δυσοσμία του. Τέλος, ένα ακόμη φυσικό προϊόν που οφελεί με πολλαπλούς τρόπους τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεί και το Σπαθόλαδο [σπαθόχορτο+ελαιόλαδο].Δρά επουλωτικά, αντισηπτικά και αναλγητικά “για το στομάχι”.

Εν κατακλείδι, η σχέση του ανθρώπου με τα φυσικά ενισχυτικά για τον οργανισμό του, ξεκινά από πρώιμη εποχή.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η σπιρουλίνα εμφανίζεται επίσημα και κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως συμπλήρωμα διατροφής. Υπάρχουν αναφορές για τις ομάδες της Κίνας και της Κούβας που κατά την προετοιμασία τους, χρησιμοποιούσαν συστηματικά σπιρουλίνα προκειμένου να αυξήσουν τις αποδόσεις τους. Το αποτέλεσμα μόνο θετικό ήταν, αφού από τις μαρτυρίες 2.000 αθλητών καταγράφεται πως είδαν εγρήγορση σε θέματα αποκατάστασης, αύξηση της αντοχής τους και σημαντική θωράκιση του οργανισμού τους.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ

Σύμφωνα με τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου, ο σύγχρονος τρόπος διατροφής που υπερισχύει στις μέρες μας είναι κυρίως η ταχυφαγία [junk food] ή το άκρως αντίθετο, η σκληρή συστηματική δίαιτα. Μέσα σε όλα τα διατροφικά προβλήματα που προκύπτουν, εμπεριέχονται και θεωρούνται επικρατέστερα τα θέματα παχυσαρκίας – ανορεξίας.

Η έλλειψη άσκησης, η ανύπαρκτη σωστή διατροφή καθώς και το άγχος (ψυχολογία) αποτελούν βασικούς παράγοντες που προκαλούν τα αντίστοιχα προβλήματα. Για να αντιμετωπίσει κανείς επί της ουσίας τα συγκεκριμένα διατροφικά θέματα και με επιστημονικό τρόπο πρέπει πρωτίστως να συμβουλευθεί ειδικό διατροφολόγο-διαιτολόγο. Ειδικότερα, πολλοί επώνυμοι όπως ο Dr. Mehmet Oz , ο Dr. Joseph Mercola καθώς επίσης και ο γνωστός σεφ Jamie Oliver εκφράζουν αμερόληπτα τη θετική τους άποψη για τα συμπληρώματα διατροφής (super foods) και συγκεκριμένα για τη σπιρουλίνα.