Υγεία

Σπιρουλίνα: Τι είναι και ποια τα οφέλη της

Η σπιρουλίνα περιέχει πάνω από 100 θρεπτικές ουσίες!

Με πάνω από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, η σπιρουλίνα ξεχωρίζει ως ένας διατροφικός θησαυρός ενώ η εξαιρετική  διατροφική αξία της έχει επισημανθεί ακόμη και από τη NASA, που την χαρακτήρισε ως τη “τροφή του μέλλοντος”. Επιπλέον ο OHE έχει κάνει αναφορά για «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», αφού με τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά, σε τόσο μεγάλες ποσότητες, η σπιρουλίνα αποτελεί πολύτιμη τροφή ακόμη και σε περιπτώσεις υποσιτισμού.

Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό, γαλαζοπράσινο φύκι με πολλαπλά οφέλη και ιδιότητες, το οποίο αναπτύσσεται τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά νερά. Το πράσινο χρώμα της οφείλεται στη χλωροφύλλη ενώ το γαλάζιο-μπλε στη φυκοκυανίνη. Συμπεριλαμβάνεται στα 8 συνολικά φύκια που μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή από τον άνθρωπο ενώ είναι μακράν το πεπτικό σε αυτή την κατηγορία.

Θρεπτικά συστατικά σπιρουλίνας

Η σπιρουλίνα είναι μια πλήρης τροφή, πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται και ως υπερτροφή (superfood). Ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά που έχει η σπιρουλίνα σε υψηλή περιεκτικότητα είναι τα ακόλουθα:

    • Πρωτεΐνες: Περίπου το 60% της αποξηραμένης σπιρουλίνας είναι πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη της σπιρουλίνας περιέχει όλα τα αμινοξέα αλλά σε μικρότερες ποσότητες από αυτές του αυγού, του κρέατος και του γάλακτος.

    • Σίδηρος: Αποτελεί πηγή βιοχημικού σιδήρου και συγκεκριμένα είναι 58 φορές πιο πλούσια πηγή σιδήρου σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το βοδινό συκώτι. Κάθε 10 γραμμάρια σπιρουλίνας μπορεί να περιέχουν μέχρι και το 70% των ελάχιστων ημερήσιων απαιτήσεων ενός ανθρώπου σε σίδηρο.

    • Ασβέστιο: Η σπιρουλίνα είναι επίσης εξαιρετικά υψηλή σε ασβέστιο, με 26 φορές περισσότερο ασβέστιο σε σχέση με το γάλα

    • Βιταμίνες: Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β5 και Β6. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, της οποίας η βιολογική αξία είναι 49% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της συνθετικής βιταμίνης Ε. Περιέχει σε υψηλές ποσότητες και β-καροτίνη (προβιταμίνη Α). Αντίθετα από τη συνθετική βιταμίνη Α και εκείνη των ιχθυελαίων, η β-καροτίνη είναι μη τοξική ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες.

Επίσης περιλαμβάνει θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολλικό οξύ, Βιταμίνη Β6, Βιταμίνη Α και Βιταμίνη Κ,  ενώ περιέχει καλά λιπαρά οξέα, όπως το γ-λινολενικό οξύ, πολυσακχαρίδες, σουλφολιπίδια και γλυκολιπίδια.

 

 

Τα πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό

Περισσότερη Ενέργεια – Τόνωση Ανοσοποιητικού – Αδυνάτισμα!

Η σπιρουλίνα ως ένα πολύ αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής με μοναδικές ιδιότητες, συμβάλλει στην καλή υγεία και πιο συγκεκριμένα:

    • Βελτιώνει τα επίπεδα της ενέργειας και μειώνει την κόπωση και το άγχος

    • Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην πρόληψη ασθενειών

    • Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

    • Δρα έμμεσα ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε το ιδανικό σας σωματικό βάρος

    • Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων

    • Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

    • Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

    • Έχει αντιγηραντική δράση

    • Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη

    • Μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπώροση

  • Προλαμβάνει αλλεργικές αντιδράσεις


Πόση σπιρουλίνα μπορεί να καταναλώσει κάποιος;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση κυμαίνεται από 1 έως 8 γραμμάρια.  Καλό είναι να ξεκινήσετε με μια μικρή δόση, από 500mg έως 1 γραμμάριο, 1 έως 3 φορές την ημέρα παρατηρώντας πως αντιδρά το σώμα και στη συνέχεια να την αυξήσετε σταδιακά.

Κάθε πότε μπορεί να καταναλώνεται η σπιρουλίνα;

Η σπιρουλίνα μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε ώρα μέσα στην ημέρα πριν, ανάμεσα ή μετά τα γεύματα. Επειδή προσφέρει αρκετή ενέργεια, πρέπει να καταναλώνεται 4-5 ώρες πριν τον ύπνο για την αποφυγή προβλημάτων αϋπνίας. 

Επίσης, μπορεί να καταναλωθεί όλη η προτεινόμενη δόση μια φορά την ημέρα π.χ. με το πρωινό ή πριν την άσκηση, για περισσότερη ενέργεια, είτε σε 2-3 δόσεις.

Έχει ιώδιο η σπιρουλίνα;

Η σπιρουλίνα της SamaLife επεξεργάζεται σε γλυκό νερό και δεν περιέχει ιώδιο. Τo 90% του πληθυσμού έχει θυρεοειδή ή τάση για θυρεοειδή, σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται να αποφεύγεται η λήψη ιωδίου.

Αυτό δε σημαίνει πως όλοι οι άνθρωποι και όλες οι περιπτώσεις είναι ίδιες. Ανάλογα με τη διάγνωση και πάντα κατά τη κρίση του ιατρού ακολουθούνται οι αντίστοιχες οδηγίες που δίνονται.

Ποιοι μπορούν να καταναλώσουν σπιρουλίνα;

Η λήψη σπιρουλίνας είναι κατάλληλη σχεδόν για όλους τους ανθρώπους λόγω της υψηλής θρεπτικής της αξίας και των ποικίλων οφελών που προσφέρει. Συγκεκριμένα άνθρωποι με ανεπαρκή διατροφή, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και όχι μόνο, μπορούν να ενισχύσουν τη διατροφή τους εντάσσοντας την στο διαιτολόγιό τους.

Ακόμη, αθλητές ή γυμναστές συχνά επωφελούνται από αυτή την πλούσια πηγή πρωτεΐνης, όπως και σκληρά εργαζόμενοι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας η οποία περιέχει, δουλειά, υποχρεώσεις, οικογένεια και πολλές δραστηριότητες.

Τέλος, άνθρωποι με χαμηλό ανοσοποιητικό μπορούν να επωφεληθούν από τις ιδιότητες της σπιρουλίνας καθώς τονώνει και δίνει ενέργεια στον οργανισμό.

 

 

Πώς μπορεί να καταναλωθεί η σπιρουλίνα;

Αναλόγως τη μορφής της, η σπιρουλίνα μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Στη SamaLife θα βρείτε τη σπιρουλίνα στις παρακάτω μορφές:

Σε μορφή σκόνης μπορεί να προστεθεί σε smoothies, σε διάφορους χυμούς φρούτων, σε σαλάτες, σε sauce, σε γλυκά και στο φαγητό. Στο φαγητό καλό είναι να προστεθεί μικρή ποσότητα, περίπου 1 κουταλιά του γλυκού, στο τέλος του μαγειρέματος ώστε να μην χαθούν τα θρεπτικά συστατικά λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. 

Σε υγρή μορφή, μπορείτε να αναμείξετε την σπιρουλίνα σε νερό, σε αφεψήματα και σε χυμούς. 

Τέλος μπορείτε να απολαύσετε τα κριτσίνια με σπιρουλίνα το πρωί με τον καφέ ή το πρωινό σας, στις σαλάτες ακόμα και σαν ενδιάμεσο σνακ μέσα στην ημέρα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε σπάνιες περιπτώσεις η σπιρουλίνα μπορεί να έχει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα κυρίως όταν δεν λαμβάνεται σωστά με επαρκή λήψη νερού, ή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Οι ομάδες ανθρώπων που θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στη χρήση της είναι όσοι πάσχουν από φαινυλκετονουρία, όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν προχωρήσετε στη λήψη της.