Health, Υγεία

Φύκια που τρώγονται: Ποια είναι και τι ιδιότητες κρύβουν

Λευκό μπολ με πράσινα wakame φύκια που τρώγονται

Φύκια που τρώγονται: Ποια είναι και τι ιδιότητες κρύβουν

Ίσως όταν ακούτε τη λέξη “φύκια”, το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε να μην είναι το φαγητό.

Για πολλούς όμως, τα φύκια αποτελούν μέρος της διατροφής τους και μάλιστα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά.

Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, θα ανακαλύψετε ποια είναι τα φύκια που τρώγονται και τι έχουν να σας προσφέρουν.

Τι είναι τα βρώσιμα φύκια;

Τα βρώσιμα φύκια ή αλλιώς λαχανικά της θάλασσας, είναι φύκια τα οποία μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο. Άλλα μεγαλώνουν στη θάλασσα, ενώ άλλα προτιμούν το γλυκό νερό. Χωρίζονται κυρίως σε πράσινα φύκη (green algae), ροδοφύκη (red algae) και καφέ φύκη (brown algae).

Αν είστε λάτρεις του σούσι και γενικά της Ασιατικής κουζίνας, ίσως να γνωρίζετε ήδη κάποια απ’ αυτά, όπως το wakame και το nori.

Υπάρχουν επίσης και αποξηραμένα φύκια θαλάσσης στην αγορά, που συχνά χρησιμοποιούνται σε εδέσματα της ιαπωνικής κουζίνας.

Τι μας προσφέρουν τα φύκια ως τροφή;

Χέρια άντρα κρατάνε μπολ με πράσινα βρώσιμα φύκια

Έχουν γίνει διάφορες έρευνες για τις ιδιότητες και τα οφέλη που μπορούν να μας προσφέρουν τα φύκια. Αρκετές μάλιστα έχουν ξεκλειδώσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα “θαλάσσια λαχανικά”.

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια απ’ τα βασικότερα οφέλη που μπορούν να σας προσφέρουν:

Τα φαγώσιμα φύκια, ανάλογα το κάθε φύκι, περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά. Όπως για παράδειγμα φυτική πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά, διάφορες ποσότητες βιταμινών A, C, K, E κλπ.

Κάποια βρώσιμα φύκια μπορούν να περιέχουν επίσης βιταμίνη Β12, η οποία λείπει συχνά από τις χορτοφαγικές και vegan διατροφές. Συγκεκριμένα τα φύκια nori.

Σχετική έρευνα έδειξε μάλιστα ότι κατά προσέγγιση, 4 γραμμάρια αποξηραμένων φύλλων nori, περιέχουν 2,4 μικρογραμμάρια βιταμίνης B12.

Τα φύκια μπορούν να περιέχουν επίσης μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και άλλα.

Έρευνα έχει δείξει επίσης, ότι τα φύκια ίσως να μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους. Η φουκοξανθίνη που βρήκαν στο φύκι wakame, σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό και την καύση λίπους.

Ίσως τώρα να αναρωτιέστε “Τρώγονται όλα τα φύκια;”.

Η απάντηση είναι ότι δεν μπορούμε να φάμε όλα τα φύκια, καθώς κάποια μπορούν να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σύστημα ενώ άλλα είναι τοξικά.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, πρέπει να αρκεστείτε στα ήδη γνωστά φαγώσιμα φύκια, κάποια απ’ τα οποία θα δείτε στη συνέχεια του άρθρου.

Υπάρχουν ελληνικά φύκια που τρώγονται;

Μπολ σε γαλάζιο φόντο γεμάτο με σπιρουλίνα

Τα θαλάσσια λαχανικά δεν υπάρχουν μόνο στα “ξένα” ύδατα. Μπορείτε να βρείτε και ελληνικά βρώσιμα φύκια.

Ίσως μάλιστα να τα έχετε ακούσει, αλλά να μην γνωρίζατε ότι μπορεί να σας τα προσφέρει η Ελλάδα.

Ας δούμε κάποια από αυτά:

Η σπιρουλίνα για παράδειγμα, που αναπτύσσεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες είναι και η Ελλάδα, είναι ένα πραγματικό “χρυσωρυχείο” θρεπτικών συστατικών.

Ανήκει μάλιστα στα φύκια του γλυκού νερού που τρώγονται, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και στο θαλασσινό νερό.

Θεωρείται επίσης πλήρες συμπλήρωμα διατροφής καθώς:

Είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη και περιέχει βιταμίνη B1, B5, B6, E, και προβιταμίνη Α.

Έχει επίσης αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση καθώς περιέχει φυκοκυανίνη.

Δεν σταματάει όμως εδώ:

Μια κουταλιά της σούπας σπιρουλίνα σε σκόνη, περιέχει 0.7 ml βιταμίνης C, αλλά και διάφορα μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο και κάλιο.

Η σπιρουλίνα πέρα από σκόνη, μπορεί να καταναλωθεί και σε ταμπλέτες. Υπάρχουν όμως και αρκετές συνταγές με σπιρουλίνα για να εντάξετε στη διατροφή σας.

Ένα ακόμη απ’ τα φύκια που τρώγονται στην Ελλάδα, είναι το Polysiphonia algae, ή αλλιώς “σαλάτα του γιαλού” όπως το λένε στην Κρήτη.

Αυτά τα φύκια ευδοκιμούν στην Κρήτη και είναι ένας πραγματικός θησαυρός θρεπτικών συστατικών.

Βλέπετε λοιπόν ότι τα φαγώσιμα φύκια θαλάσσης και οι ιδιότητές τους, δεν περιορίζονται μόνο σε συγκεκριμένες χώρες ή περιοχές.

Φύκια που τρώγονται – Λίστα

Λευκό μπολ με αποξηραμένα και μαγειρεμένα φύκια νόρι

Πάμε τώρα να δούμε μερικά απ’ τα φύκια που μπορούμε να καταναλώσουμε:

1. Wakame

Αν σας αρέσει η ιαπωνική κουζίνα και έχετε δοκιμάσει σούπα miso, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε δοκιμάσει και το wakame.

Το φύκι αυτό κυριαρχεί στις σούπες και είναι γνωστό για τη δυνατή του γεύση. Είναι επίσης καλή πηγή ωμέγα-3 αλλά και μεταλλικών στοιχείων.

2.Nori

Συνεχίζουμε με το νόρι, το οποίο έχει ένα χαρακτηριστικό μωβ-κόκκινο χρώμα, που γίνεται όμως πράσινο όταν αποξηραίνεται.

Τα νόρι είναι απ’ τα πιο διάσημα βρώσιμα φύκια στην αγορά, καθώς χρησιμοποιούνται πολύ στο sushi. Οπότε, αν έχετε δοκιμάσει ρολάκια sushi, είναι πιθανό να έχετε γευτεί και το διάσημο αυτό φύκι.

3. Dulse

Το Dulse ανήκει στα ροδοφύκη (red algae) και μεγαλώνει στις βόρειες ακτές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και το συναντάμε σε αποξηραμένες νιφάδες, ψιλοκομμένο ή και σε σκόνη.

Οι Ιρλανδοί το χρησιμοποιούν επίσης για να φτιάξουν το διάσημο “soda bread” τους.

4. Kombu

Και γυρίζουμε πίσω στην Ασία για να δούμε το φύκι kombu, που είναι και εξαιρετικά διάσημο εκεί.

Το kombu χρησιμοποιείται πολύ έντονα στην ιαπωνική κουζίνα. Από βασικό συστατικό στο dashi, που συναντάμε σε πολλές σούπες, μέχρι και στο τσάι kombucha, ένα πολύ ξεχωριστό αφέψημα.

5. Hijiki

Μιας και πήγαμε στην Ασία, ας μείνουμε λίγο ακόμη εκεί με το φύκι hijiki, που μεγαλώνει στις βραχώδεις ακτές γύρω απ’ την Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα.

Το φύκι αυτό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Βέβαια, έρευνες έχουν δείξει ότι ενδεχομένως να περιέχει τοξικές ποσότητες ανόργανου αρσενικού (inorganic arsenic).

Έτσι, λόγω των πιθανών κινδύνων, κάποιες υπηρεσίες ασφαλείας τροφίμων, έχουν πει ότι θα ήταν καλό ο κόσμος να αποφεύγει να καταναλώνει hijiki.

6. Ιρλανδική βρύα

Η ιρλανδική βρύα, είναι ένα απ’ τα γνωστά φύκια που τρώγονται και μεγαλώνει στις ακτές του Ατλαντικού της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ανήκει στα ροδοφύκη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτική πρωτεΐνη και μεταλλικά στοιχεία.

7. Χλωρέλλα

Η χλωρέλλα είναι ένα πράσινο φύκι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Για αυτό το λόγο άλλωστε έχει κερδίσει και τον τίτλο του superfood.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτική πρωτεΐνη και μας προσφέρει διαφορετικά οφέλη.

Μπορείτε να την καταναλώσετε σε ταμπλέτες αλλά υπάρχει και σε μορφή σκόνης.

8. Θαλάσσιο μαρούλι

Το θαλάσσιο μαρούλι ή μαρούλι της θάλασσας, ανήκει στο γένος Ulva και το βρίσκουμε στις ακτές των ωκεανών.

Είναι ένα φαγώσιμο φύκι, που όπως θα έχετε καταλάβει και απ’ το όνομά του, μοιάζει στο γνωστό σε όλους μας μαρούλι.

Βρώσιμα φύκια – εν κατακλείδι

Λευκό πιάτο με σαλάτα από πράσινα βρώσιμα φύκια.

Τα φύκια, ενώ μπορεί για κάποιους να μοιάζουν “παράξενα” σαν τροφή με μια πρώτη σκέψη, έχουν πολλά να μας προσφέρουν.

Όπως είδαμε, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά πιάτα και εδέσματα.

Δεν είναι όμως όλα τα φύκια που τρώγονται το ίδιο.

Δηλαδή δεν έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά το ένα με το άλλο, ούτε και τις ίδιες ιδιότητες.

Επομένως, αν θέλετε να εντάξετε τα φύκια στη διατροφή σας, είναι καλό να δείτε τι συστατικά περιέχει ακριβώς το καθένα, ώστε να γνωρίζετε ποιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Προσοχή όμως! Τα φύκια μπορούν να περιέχουν πολύ ιώδιο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Προσέξτε λοιπόν τις ποσότητες και τη συχνότητα με την οποία καταναλώνετε φύκια.

Έχετε δοκιμάσει κάποια απ’ τα φύκια που είδαμε; Υπάρχει κάποιο που σας έκανε εντύπωση;

Πείτε μας τις σκέψεις σας στα σχόλια!

One thought on “Φύκια που τρώγονται: Ποια είναι και τι ιδιότητες κρύβουν

  1. Ο/Η Aikaterini Mposkou λέει:

    Έχω δοκιμάσει αυτά της πρώτης φωτογραφίας του άρθρου! Είναι wakame;

Αφήστε μια απάντηση