Health, Υγεία

11 κορυφαίες ελληνικές υπερτροφές για να δοκιμάσετε

Γυάλινα μπολ με διάφορα superfoods κάποια απ’ τα οποία ανήκουν και στις ελληνικές υπερτροφές.

11 κορυφαίες ελληνικές υπερτροφές για να δοκιμάσετε

Σήμερα θα ανακαλύψετε κάποια superfoods απ’ τη χώρα μας, την Ελλάδα.

Κάποιες τροφές δηλαδή με υψηλή συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά, μιας και αυτό σημαίνει και ο όρος “superfood”.

Πάμε λοιπόν να δούμε έντεκα ελληνικές υπερτροφές και τα συστατικά τους αλλά και τι οφέλη μπορούν να σας προσφέρουν.

Ας ξεκινήσουμε αμέσως!

Ελληνικές υπερτροφές – Λίστα και οφέλη

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε 15 υπερτροφές της ελληνικής γης και κάποια απ’ τα κύρια οφέλη που κρύβουν.

Κάποιες σίγουρα τις γνωρίζετε και ίσως τις έχετε ήδη στη διατροφή σας, ενώ άλλες μπορεί να μη φανταζόσασταν καν πόσο θρεπτικές είναι.

1. Ελαιόλαδο

Κλειστό μπουκάλι με ελαιόλαδο, μια απ’ τις βασικές ελληνικές υπερτροφές

Ελαιόλαδο, ένα βασικό συστατικό στην ελληνική και μεσογειακή διατροφή, με σημαντικές όμως ιδιότητες.

Το ελαιόλαδο, όχι μόνο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου, αλλά:

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, περιέχει βιταμίνη E και βιταμίνη K και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Όταν λοιπόν ρίχνετε ελαιόλαδο στη σαλάτα σας, πέρα από γεύση, προσθέτετε και όλα αυτά τα οφέλη.

Το ελαιόλαδο βέβαια, είναι μια τροφή υψηλή σε θερμίδες. Έτσι, είναι σημαντικό να κρατάτε μια ισορροπία.

2. Κρόκος Κοζάνης

Στοίβα και ξύλινη σπάτουλα με κρόκο κοζάνης σε μαύρο φόντο

Ο κρόκος Κοζάνης, ή αλλιώς σαφράν, είναι ένα μπαχαρικό που μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό και στα ροφήματά σας.

Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ευεργετικός για το πεπτικό σύστημα. 

Φαίνεται ακόμη ότι έχει αντικαταθλιπτική δράση, ότι βελτιώνει τη μνήμη και ότι μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Δεν σταματάει όμως εδώ:

Φαίνεται επίσης ότι μπορεί να βοηθάει στη μείωση του βάρους, καθώς ρυθμίζει την όρεξη.

Α ναι! Και κάτι τελευταίο, φαίνεται ότι λειτουργεί και σαν αφροδισιακό.

3. Σπιρουλίνα

Γυάλινο μπολ με σπιρουλίνα σε σκόνη και ξύλινα κουτάλια πάνω σε ξύλινο δίσκο

Τα σεντούκια που κυνηγούσαν οι πειρατές, δεν είναι οι μόνοι θησαυροί στη θάλασσα.

Φυσικά μιλάμε για τη σπιρουλίνα, ένα απ’ τα ελληνικά superfoods.

Η σπιρουλίνα είναι ένα φύκι και θεωρείται ως μια απ’ τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη.

Τα οφέλη της σπιρουλίνας ποικίλουν, κάποια όμως απ’ τα κυριότερα είναι:

  • Τα θρεπτικά συστατικά της, όπως η υψηλή περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη και οι διαφορετικές βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει.

  • Η αντιγηραντική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση της. Χάρη στην περιεκτικότητα της σε φυκοκυανίνη, σε τυροσίνη, σε βιταμίνη E και άλλα ευεργετικά συστατικά.

  • Φαίνεται ότι μπορεί να βοηθάει τους ανθρώπους με αναιμία. Όπως έδειξε και σχετική έρευνα σε μεγαλύτερους ενήλικες.

  • Βάσει ερευνών, φάνηκε επίσης ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

  • Μπορεί να ενισχύει την αντοχή σας. Όπως έδειξε και σχετική έρευνα, η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους κάνοντάς τους να κουράζονται δυσκολότερα.

Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να καταναλώσετε τη σπιρουλίνα;

Υπάρχει σπιρουλίνα σε σκόνη, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και για διάφορες συνταγές.

Υπάρχουν επίσης και δισκία σπιρουλίνας για άμεση χρήση.

4. Χαρούπι

Σκόνη χαρουπιού σε ξύλινο μπολ και καρποί χαρουπιάς πάνω σε γκρι τραπέζι.

Μια ελληνική υπερτροφή “χρυσάφι”.

Και όμως, αυτά τα δύο συνδέονται άμεσα.

Ο καρπός της χαρουπιάς, χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως μονάδα μέτρησης του βάρους του χρυσού.

Από εκεί βγαίνουν και τα καράτια, αφού η αρχαιοελληνική ονομασία του χαρουπιού ήταν “κεράτιον”.

Σαν τροφή, η διατροφική αξία του είναι υψηλή, καθώς το χαρούπι περιέχει σίδηρο και ασβέστιο και είναι πλούσιο σε βιταμίνες A και B, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

5. Μαστίχα Χίου

Δεν θα γινόταν λίστα για ελληνικές υπερτροφές χωρίς τη μαστίχα Χίου.

Η μαστίχα συμβάλλει στη στοματική υγιεινή, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει το πεπτικό σύστημα και προλαμβάνει γαστρεντερικές παθήσεις.

Έρευνες έδειξαν επίσης ότι μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του προστάτη αλλά και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

6. Κορινθιακές σταφίδες

Μαύρες σταφίδες σε λευκό μπολ. Μια απ’ τις βασικές υπερτροφές της ελληνικής γης

Άλλη μια απ’ τις κορυφαίες υπερτροφές της ελληνικής γης, είναι η κορινθιακή σταφίδα.

Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο και σελήνιο.

Περιέχουν επίσης βιταμίνες A και Β, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Κάποιες ιδιότητές τους είναι:

Ότι μπορούν να αποτρέψουν την πέτρα στα νεφρά λόγω του καλίου που περιέχουν και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αναιμίας λόγω του σιδήρου τους.

7. Αμύγδαλα

Αμύγδαλα σε καφετί μπολ με γκρίζο φόντο

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ξηροί καρποί απ’ τη λίστα μας.

Συγκεκριμένα τα αμύγδαλα.

Τα αμύγδαλα λοιπόν, είναι μια απ’ τις καλύτερες πηγές βιταμίνης E παγκοσμίως.

Πέρα απ’ αυτό, έχουν πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνη B2 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Έρευνα έδειξε επίσης ότι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Τέλος, τα αμύγδαλα φαίνεται ότι βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων της πίεσης και του σακχάρου.

8. Φιστίκια Αιγίνης

Φιστίκια μέσα σε λευκό μπολ πάνω σε ξύλινο τραπέζι

Και μιας και πήγαμε στους ξηρούς καρπούς, ας μείνουμε λίγο ακόμη εκεί.

Συνεχίζουμε λοιπόν με τα φυστίκια Αιγίνης.

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα, περιέχουν βιταμίνες B1 και B6, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φυτικές στερόλες και ιχνοστοιχεία.

Τα φιστίκια φαίνεται ότι βελτιώνουν επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου και παρέχουν αντιοξειδωτικά οφέλη.

9. Κράνα

Κίτρινο καλαθάκι με κράνα, μια απ’ τις ελληνικές υπερτροφές.

Τα κράνα είναι οι καρποί της κρανιάς και είναι εξαιρετικά θρεπτικά.

Θέλετε να μάθετε και κάτι πολύ ενδιαφέρον;

Υπάρχουν αναφορές για τα κράνα στην Οδύσσεια του Ομήρου.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι Έλληνες, απολάμβαναν ήδη αυτό το superfood πολλά χρόνια πριν.

Πάμε τώρα να δούμε γιατί τα κατατάσσουμε στις ελληνικές υπερτροφές.

Τα κράνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνη C και σίδηρο. Περιέχουν επίσης τανίνες, ουσίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των εντερικών παθήσεων.

10. Γιαούρτι

Γυάλινο μπολ με γιαούρτι και ξύλινο κουτάλι πάνω σε ξύλινο τραπέζι

Εδώ δεν χρειάζονται συστάσεις.

Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμίνης D και βιταμίνης Β και ωφελεί το γαστρεντερικό σύστημα.

Έχει όμως ακόμη ένα μεγάλο πλεονέκτημα:

Μπορεί να “φιλοξενήσει” εύκολα και άμεσα άλλες τροφές.

Αρκεί να ρίξετε για παράδειγμα λίγους ξηρούς καρπούς, φρούτα ή μέλι στο γιαούρτι σας και είστε έτοιμοι να το απολαύσετε!

11.  Κάππαρη

Γυάλινο μπολ γεμάτο με κάππαρη, ένα απ’ τα ελληνικά superfoods.

Και φτάσαμε στο τελευταίο απ’ τα ελληνικά superfoods που θα δούμε σήμερα.

Η κάππαρη χρησιμοποιείται συχνά ως συνοδευτικό σε φαγητά όπως σαλάτες ή ζυμαρικά και προσδίδει μια ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση.

Πέρα όμως απ’ τη γεύση της, η κάππαρη μας προσφέρει αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο και μαγνήσιο αλλά και βιταμίνες (A και K).

Ένα επίσης πολύ σημαντικό συστατικό της κάππαρης είναι και η κερκετίνη.

Συγκεκριμένα, η κερκετίνη παρουσιάζει αντιβακτηριδιακές, αντιυπερτασικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αναλγητικές ιδιότητες.

Υπερτροφές της ελληνικής γης – Ανακεφαλαίωση

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος του άρθρου.

Πριν κλείσουμε όμως, ας δούμε ξανά για ποιες ελληνικές υπερτροφές μιλήσαμε σήμερα.

  1. Ελαιόλαδο
  2. Κρόκος Κοζάνης
  3. Σπιρουλίνα
  4. Χαρούπι
  5. Μαστίχα Χίου
  6. Κορινθιακές σταφίδες
  7. Αμύγδαλα
  8. Φιστίκια Αιγίνης
  9. Κράνα
  10. Γιαούρτι
  11. Κάππαρη

Εσείς έχετε κάποιο από αυτά τα superfoods στη διατροφή σας; Ποιο σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση; Υπάρχει κάποιο που θα θέλατε να δοκιμάσετε;

Πείτε μας τις σκέψεις σας στα σχόλια.

One thought on “11 κορυφαίες ελληνικές υπερτροφές για να δοκιμάσετε

  1. Ο/Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ λέει:

    ΛΑΔΙ-ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ-ΧΑΡΟΥΠΙ-ΚΡΟΚΟΣ-ΜΑΣΤΙΧΑ-ΓΙΑΟΥΡΤΙ-ΑΜΥΓΔΑΛΑ -ΦΙΣΤΙΚΙΑ-ΚΡΑΝΑ !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *